סחרחורת

אנטומיה של האוזןיציבה והתמצאות במרחב נתמכים על ידי שלוש מערכות: מערכת שיווי המשקל של האוזן הפנימית, מערכת הראייה ומערכת של רצפטורים בשרירים ובגידים (המערכת הסומטו-סנסורית). כל אלו מעבירים אל המוח מידע על המיקום והתנועה שלנו לצורך יציבה טובה והתמצאות במרחב.

איבר שיווי המשקל שבאוזן הפנימית רגיש הן לתאוצה קוית באמצעות ה utricle וה saccule (ראה 13 בתרשים הראשון וכן באיור האוזן הפנימית בתרשים השני) והן לתאוצה זויתית באמצעות שלוש תעלות חצי-קשתיות (התעלות הסמיסירקולריות, ראה 12 בתרשים הראשון או בהגדלה בתרשים השני). משום כך, ליקוי בתפקודו גורם לתחושה מוטעית של תנועה המתבטאת בדרך כלל בתחושת סחרחורת סיבובית אך לעיתים בתחושה של תנועה קוית או חוסר שיווי משקל.

למערכת שיווי המשקל שבאוזן הפנימית קשר הדוק עם מערכת הראייה ואחד הרפלקסים שבגופנו מאפשר קיבוע של המבט על פני המטרה בעת הנעת הראש. זו גם הסיבה שאבחנה של סחרחורת מסתייעת במעקב של הרופא אחר עיני הנבדק במהלך הבדיקה הגופנית. במקרה של תחלואה באיבר שיווי המשקל שבאוזן הפנימית מועבר אל העיניים באמצעות רפלקס זה מסר שגוי של תנועה מהאוזן הפנימית הגורם לניד עיניים (תנועה בעלת פאזה מהירה ופאזה איטית של עיני החולה). סחרחורת שמקורה באוזן הפנימית מלווה בד"כ בבחילות ובהקאות ובחלק ממחלות הסחרחורת גם בתופעות נלוות של ירידת שמיעה או טנטון. סחרחורת נגרמת בחלק גדול מהמקרים על ידי מחלה וירלית או חבלה, אך במקרים רבים אין סיבה נראית לעין.
אחת המחלות הנפוצות המלוות בסחרחורת שמקורה באוזן הפנימית היא סחרחורת תנוחתית התקפית טבה (BPPV – Benign Paroxysmal Positional Vertigo). inner earבמחלה זו חלקיקי סידן קטנים המצויים באיבר שיווי המשקל שבאוזן הפנימית ניתקים ממקומם ותנועתם בנוזלי האוזן הפנימית גורמת לתחושת סחרחורת סיבובית קשה בשינויי תנוחה. זוהי אומנם מחלה חולפת אך היא ניתנת לטיפול עם הטבה מיידית באמצעות תמרון תנוחתי המחזיר את החלקיקים למקומם. ד"ר עילם מבצע טיפול זה במרפאתו והוא נמשך מספר דקות עם שיעורי הצלחה גבוהים מאוד (כ 80%).

נושאים קשורים: BPPV>>, תסמונת מנייר>>