סינוסיטיס

הסינוסים הינם חללים בתוך הגולגולת הממוקמים סביב האף ומקושרים אליו באמצעות מערכת של פתחים, דרכם מתנקז ריר ובאמצעותם גם נכנס אליהם אויר במהלך הנשימה. ישנם מספר סינוסים, חלקם קיימים בזמן הלידה וחלקם מתפתחים עם השנים.

sinusלא לגמרי ברור מדוע הסינוסים קיימים וישנן מספר תיאוריות להסביר את התועלת שבקיומם. לפי אחת מהן הסינוסים מאפשרים להקטין את משקל הגולגולת והראש.

דלקת של הסינוסים (SINUSITIS) מתפתחת כאשר הניקוז של הסינוס אל האף מופרע. חסימת פתח הניקוז יכולה להתרחש על ידי מספר גורמים שהשכיח ביותר מביניהם הוא מחלה וירלית של דרכי הנשימה העליונות. מחלה וירלית כזו גורמת להגברת ההפרשות מריריות האף והסינוסים, לגודש ולבצקת בריריות וכתוצאה מכך לחסימת פתח הניקוז של הסינוס. ההפרשה המצטברת בסינוס משמשת כקרקע מזון לחיידקים ויחד עם תנאים של תת חמצון הפוגעים ביכולתה של הרירית להתמודד עם זיהומים מתפתחת סינוסיטיס. גורמים שכיחים נוספים שיכולים לגרום לסינוסיטיס או להוות גורם סיכון להתפתחותה הינם נזלת אלרגית, פוליפים בחללי האף והסינוסים, גופים זרים באף, חבלות לאף ולפנים וטיפולי שיניים.

הסימפטומים של סינוסיטיס כוללים בדרך כלל כאב או לחץ בראש, גודש באף ונזלת מוגלתית, ליחה ולעיתים חום (בדרך כלל לא גבוה). אלו מתפתחים לרוב אחרי מחלה וירלית, כמו שפעת, כסיבוך שלה.

הטיפול בסינוסיטיס כולל שילוב של תכשירים אנטיביוטיים יחד עם תרופות להפחתת גודש הריריות והנזלת וכן תכשירים להפחתת צמיגות ההפרשות. לסובלים מרקע אלרגי כדאי גם להוסיף תכשירים נגד אלרגיה.

כיצד ניתן למנוע סינוסיטיס?
לא תמיד לאל ידינו למנוע את המחלה, אך כפי שהוסבר למעלה, כל מה שיסייע בניקוז ובאוורור הסינוסים יכול לעזור. מכיוון שבדרך כלל סינוסיטיס מופיעה כסיבוך של מחלה וירלית בדרכי הנשימה העליונות, כדאי להקפיד על הידרציה טובה (שתייה) כדי למנוע מההפרשות להפוך צמיגות, אפשר להעזר גם בטיפות אף ובתכשירים להקלה על הגודש. חלקם נמכרים ללא מרשם רופא וניתן להוועץ ברוקח (חלק מטיפות האף הנמכרות ללא מרשם רופא אינן מומלצות לשימוש רצוף של מעל 5 ימים). לסובלים מנזלת אלרגית כדאי להקפיד על שימוש בכדורים ו/או בתרסיסים בהתאם להמלצת הרופא המטפל בעיתות של החמרה. כמובן שבכל מקרה של סימנים ברורים של זיהום כמו כאב או לחץ בראש, נזלת או ליחה מוגלתיים מומלץ לפנות לרופא המטפל.