מאמרים

סחרחורת

יציבה והתמצאות במרחב נתמכים על ידי שלוש מערכות: מערכת שיווי המשקל של האוזן הפנימית, מערכת הראייה ומערכת של רצפטורים בשרירים ובגידים (המערכת הסומטו-סנסורית). כל אלו מעבירים אל המוח מידע על המיקום והתנועה שלנו לצורך יציבה טובה והתמצאות במרחב.

המשך קריאה>>

BPPV - סחרחורת תנוחתית התקפית

סחרחורת תנוחתית התקפית טבה (BPPV – Benign paroxysmal positional vertigo) היא אחת ממחלות הסחרחורת הנפוצות של האוזן הפנימית. במחלה זו חלקיקי סידן קטנים המצויים באיבר שיווי המשקל שבאוזן הפנימית ניתקים ממקומם, עוברים למדור אחר באוזן הפנימית ותנועתם בנוזלי האוזן גורמת לתחושת סחרחורת סיבובית קשה בשינויי תנוחה.

המשך קריאה>>

תסמונת מנייר

תסמונת מנייר תוארה לראשונה על ידי הרופא הצרפתי מנייר במאה ה 19. היא מתאפיינת בהתקפי סחרחורת סיבובית מלווים בירידת שמיעה, טנטון ולחץ באוזן. הגורם למחלה אינו ברור ומייחסים אותו ללחץ מוגבר בנוזל שבאוזן הפנימית. במרבית המקרים נפגעת אוזן אחת, אך בחלק קטן מהמקרים נפגעות שתי האוזניים. ירידת השמיעה היא פלוקטואנטית, אך במשך הזמן ולאחר התקפים חוזרים נותרת פגיעה בלתי הפיכה בשמיעה.

המשך קריאה>>

ליקוי שמיעה פתאומי

ליקוי שמיעה פתאומי מופיע בלא התראה ועלול לפקוד את כל קבוצות הגיל, אף כי אינו נפוץ בילדים. משערים כי הפגיעה באוזן הפנימית נגרמת על ידי אחד מהמנגנונים הבאים: פגיעה על ידי וירוס; פגיעה באספקת הדם לאוזן הפנימית; פגיעה בממברנות שבאוזן הפנימית או פגיעה על ידי מחלה אימונית. בדרך כלל מעורבת אוזן אחת בלבד, אך תוארו מקרים של פגיעה בשתי האוזניים (בדרך כלל לא באותו מועד). ישנה חשיבות לבצע ברור מהיר כדי להתחיל טיפול ללא דיחוי.

המשך קריאה>>

האוזן התיכונה

תפליט (נוזל) באוזן התיכונה והשתלת צינוריות אוורור:
מחלות האוזן התיכונה נפוצות מאוד בגיל הילדות. חלל האוזן התיכונה מלא באויר הנכנס אליה באמצעות החצוצרה, שהינה צינורית המקשרת בין הלוע האפי (חלקו העליון של הלוע, הנמצא מאחורי האף) לבין האוזן. בגיל ילדות גורמים שונים מפריעים לתפקוד החצוצרה ולאוורור האוזן התיכונה, בין היתר רקמת אדנואידים גדולה או מודלקת הנמצאת בלוע האפי וחוסמת את פתח החצוצרה.

המשך קריאה>>

סינוסיטיס

הסינוסים הינם חללים בתוך הגולגולת הממוקמים סביב האף ומקושרים אליו באמצעות מערכת של פתחים, דרכם מתנקז ריר ובאמצעותם גם נכנס אליהם אויר במהלך הנשימה. ישנם מספר סינוסים, חלקם קיימים בזמן הלידה וחלקם מתפתחים עם השנים.

המשך קריאה>>

ניתוחי שקדים ואדנואיד

ניתוחי שקדים ואדנואיד מבוצעים בהרדמה כללית והינם מן הניתוחים הנפוצים בעולם. השקדים והאדנואידים הינם רקמה לימפתית המצוייה בדרכי הנשימה. השקדים ממוקמים בצידי הלוע ואילו האדנואידים מאחורי האף (מעל החיך). האדנואידים מכונים בטעות "פוליפים", אך בעוד שפוליפים הם התבלטות של רירית אל החלל, הרי שהאדנואידים הינם רקמה לימפתית.

המשך קריאה>>

נחרה ודום נשימה בשינה

הפרעות נשימה חסימתיות בשינה נגרמות על רקע חסימה של נתיב האויר בשינה. הפרעה זו באה לידי ביטוי בשינה ולא בערנות עקב רפיון השרירים בזמן השינה ותמט של הרקמות כתוצאה מהלחץ השלילי במהלך הנשימה.
בניגוד לסברה הרווחת בציבור אין מדובר במחלה שבה נחנקים למוות בלילה אלא במחלה שגורמת לתחלואה כרונית אם אינה מטופלת.

המשך קריאה>>

רפלוקס לגרון וללוע

רפלוקס מהקיבה אל הושט, הגרון או הלוע הינה תופעה שבה תוכן של הקיבה עולה חזרה אל הושט, הגרון או הלוע. תופעה זו הינה פיסיולוגית בתינוקות, אך פתולוגית בקבוצות גיל אחרות. הלוקים במחלה מתלוננים בחלק מהמקרים על צרבת, תחושת גוף זר בלוע התחתון, שיעול, ליחה וצורך לכחכח.

המשך קריאה>>

ניתוחי אף

ניתוחי מחיצת האף וקונכיות האף:
מחיצת האף מחלקת את חלל האף לשניים. במקרים בהם המחיצה עקומה מאוד ומיצרה את חלל אחד הצדדים או שניהם ניתן ליישרה בניתוח ולאפשר נשימה אפית תקינה. קונכיות האף מצויות בצידי האף והן מהוות כעין מדפי עצם המצופים ברירית והבולטים מהדופן הצדדית פנימה אל החלל. בכל צד קיימות קונכיות תחתונות ותיכונות ובחלק מהמקרים גם קונכיות עליונות.

המשך קריאה>>

לשון קשורה

tongue tie ;short frenulum :מכונה גם
הלשון בחלקה הקדמי התחתון קשורה אל רצפת בפה באמצעות רקמה דקה המורכבת בעיקר מרקמת חיבור המכונה פרנולום. במקרים בהם הפרנולום קצר מאוד נגרמת הפרעה לתנועת הלשון. נדיר למצוא מצבים שההגבלה גורמת להפרעה בדיבור או ללעיסה ובליעה והכלל הפשוט הוא כי לשון המסוגלת להגיע עד לקו החיצוני של השפתיים לא תגרום להפרעה כזו.

המשך קריאה>>