תשובות לשאלות נפוצות

אוזניים

ניתוחי השתלת צינוריות אוורור ("כפתורים") באוזניים מבוצעים לצורך טיפול באחת או יותר מהבעיות הבאות:

1. ירידת שמיעה הנובעת מהתפליט ("הנוזל") באוזן התיכונה.
2. דלקות חוזרות באוזן התיכונה.
3. כיס משיכה בתופית ("עור התוף") הגורם לשקיעת התופית פנימה ולנזק לאוזן.

במרבית המקרים הניתוח מבוצע לטיפול בבעייה הראשונה, ירידת השמיעה. מכיוון שהנסיון מלמד כי אצל רוב הילדים התפליט נספג תוך פרק זמן של חודשים ספורים אין הכרח לנתח מיידית כל ילד שאובחנו אצלו "נוזלים" באוזניים. ניתן לעקוב אחר מצב האוזניים פרק זמן של כ 3 חודשים, ולבצע את הניתוח אם התפליט לא יספג. גורמים נוספים שנלקחים בחשבון לצורך החלטה על ניתוח הינם חומרת ליקוי השמיעה, האם המחלה הינה חד-צדדית או דו-צדדית והאם ניכרת הפרעה להתפתחות הילד כתוצאה מליקוי השמיעה.

למידע נוסף על הניתוח>>

שמיעה

ככלל הגברה לשתי האוזניים עדיפה שכן היא מאפשרת שמיעה סטריאופונית. יחד עם זה ישנם מצבים בהם מומלצת הגברה רק בצד אחד: כאשר הליקוי באחת האוזניים הוא חמור מאוד או כאשר הבנת דיבור באחת האוזניים נמוכה מאוד ועוד.

לוע וגרון

גודל השקדים כמדד בפני עצמו אינו מהווה אינדיקציה לניתוח. ניתוחי שקדים מבוצעים ברוב המקרים כטיפול לדלקות שקדים חוזרות או להפרעות נשימה חסימתיות בשינה. במקרים של דלקות שקדים חוזרות אין הבדל בין שקדים גדולים לשקדים קטנים ויש לכרות אותם בלי קשר לגודלם. שקדים גדולים שאינם כרוכים בהפרעות נשימה בשינה, בהפרעות לבליעה או בהפרעות לדיבור אינם מחייבים ניתוח.

למידע נוסף על הניתוח>>
לקריאה על דום נשימה חסימתי בשינה>>

אף

טיפות ותרסיסים לאף הנמכרים ללא מרשם רופא אינם מומלצים לשימוש ממושך. הם גורמים לכיווץ מהיר של ריריות האף ולשיפור כמעט מיידי במעבר האויר דרך האף. אפקט זה גורם למשתמשים להתמכר לתכשירים, אך בחלוף השפעתם הרירית באף מגיבה בגודש ניכר ובחסימת נתיב האויר. תכשירים אלו גורמים גם לפגיעה בתנועת הריסים הקטנים המצויים על פני רירית האף והאחראים לפינוי ההפרשות. על מנת להמנע מכך מומלץ שלא להשתמש בטיפות או תרסיסים לאף יותר מ 5 ימים. תרסיסים וטיפות הנמכרים רק עם מרשם רופא, כגון תכשירים נגד אלרגיה, אינם גורמים לתופעות אלו וניתן להשתמש בהם בהמלצת רופא גם לתקופה ממושכת.